Boek
Nederlands

Het geheugen van de lucht

Caroline Lamarche (auteur), Katelijne De Vuyst (vertaler)
Met een indringend droombeeld komt bij een vrouw een reeks pijnlijke herinneringen op gang en in haar zelfonderzoek daalt zij nog dieper af in haar beladen verleden.
Onderwerp
Geweld ; gezin
Titel
Het geheugen van de lucht
Auteur
Caroline Lamarche
Vertaler
Katelijne De Vuyst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La mémoire de l'air
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, [2021]
73 p.
ISBN
9789493186279 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Zonder verweer

Ongezonde machtsverhoudingen zijn het thema van Het geheugen van de lucht van Caroline Lamarche.

Door het leven getekende mensen zijn de specialiteit van Caroline Lamarche (66). De Belgische schrijfster werd in 2019 bekroond met de Prix Goncourt de la nouvelle voor Van dieren en mensen, een bundel met negen verhalen over zwaarbeproefde personages die troost vinden in de omgang met dieren. Lamarche heeft zes romans, gedichten, hoorspelen, toneelteksten en een jeugdboek op haar naam staan, maar is op haar best op de korte baan. Dat blijkt maar weer uit Het geheugen van de lucht, een tekst die ontstaan is als theatermonoloog en later werd omgeturnd tot een intrigerend verhaal.

Aan het woord is een naamloze vrouw, die haar relaas begint met een droom. Het is een morbide droom, over een dode vrouw op een katafalk van dorre bladeren, ergens op de bodem van een ravijn. Ze lijkt als twee druppels water op de vertelster, maar dan in een jongere versie. Een en ander rijt oude wonden open en roept pijnlijke herinneringen op aan een voormalige geliefde. De man leefde alleen voor de…Lees verder

Een verrassend verhaal over macht en machteloosheid

Na de prachtige verhalenbundel Van dieren en mensen die hier begin 2020 in vertaling uitkwam is er nu een eerder werk van de Waalse Caroline Lamarche in het Nederlands verschenen: Het geheugen van de lucht. Ook hier begint Lamarche weer in een evocatieve, dromerige stijl. De tekst begint zelfs met een droom. Over een dode vrouw in een ravijn. Maar de naamloze verteller zoekt die vrouw twee pagina's later juist overdag op, en uit deze en andere hints maakt de lezer op dat zij het zelf is, die daar ligt.

Allengs wordt het verhaal concreter. En blijkt dat je iets heel anders aan het lezen bent dan je in eerste instantie dacht. Het rustige, enigszins macabere begin is de opmaat voor een verhaal over macht, een machtsspel in een relatie (met een megalomane man die voor slachtoffer speelt) en de machteloosheid die de verteller heeft ervaren bij een traumatische gebeurtenis.

Van nieuwsgierigheid, via ergernis en verbazing krijgt de lezer een gevoel van afschuw en verslagenhe…Lees verder

Een indringend, verontrustend droombeeld zet bij de naamloze ik-vertelster een reeks herinneringen in gang rondom haar vroegere relatie met een geliefde. Zij vonden elkaar zo’n twintig jaar geleden in liefde voor letteren en seks, maar na zeven jaar vluchtte zij van hem weg. De kracht en macht van zijn emotionele chantage en gewelddadigheid dreigden haar te vernietigen. Met een omtrekkende beweging daalt de vrouw in haar zelfonderzoek nog dieper af in haar beladen verleden en herinnert zich een afgrijselijke gebeurtenis waarin zij weerloos is tegenover een man zonder genade. Hierin zijn al haar onmacht, vernedering, pijn en eenzaamheid samengebald die haar existentie tekenen. Deze sobere, beklemmende novelle, geschreven in een poëtische, beeldende stijl is door Katelijne De Vuyst voortreffelijk vertaald in het Nederlands. Van de Franstalige Belgische auteur (1955), lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, verscheen in vertaling ook ‘Van dieren en …Lees verder

Over Caroline Lamarche

FAL - Foto van/door Marie-Françoise Plissart

Caroline Lamarche (Luik, 3 maart 1955) is een Belgische (Franstalige) schrijfster.

Lamarche brengt haar kindertijd door in Noord-Spanje en haar jeugd in de Parijse regio. Na een opleiding als romaniste geeft ze les in Luik en in Nigeria. Ze woont tegenwoordig in Vlaams-Brabant.

Ze is de auteur van zes romans, van gedichten (Entre-deux / Twee vrouwen van twee kanten, een tweetalige, dubbele bundel geschreven met de Vlaamse schrijfster Hilde Keteleer), van korte verhalen, van radiohoorspelen, van toneelteksten en van een jeugdboek.

In haar boeken beschrijft ze relaties tussen mensen dikwijls in termen van pijn en genot, van offer en verlossing.

In 2014 is Lamarche verkozen tot lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Werk

  • Le Jour du chien, Minuit, 1996, Prix Victor Rossel (De dag van de hond, Van Oorschot, 1999, vert. Rokus Hofstede)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties