Boek
Meertalig

Allerliefste : 25 liefdesgedichten die iedereen gelezen moet hebben

Breyten Breytenbach (auteur), Laurens Van Krevelen (vertaler), Annemiek Recourt (samensteller)
Selectie liefdesgedichten van de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Breyten Breytenbach (1939).
Onderwerp
Liefde
Titel
Allerliefste : 25 liefdesgedichten die iedereen gelezen moet hebben
Auteur
Breyten Breytenbach
Vertaler
Laurens Van Krevelen
Samensteller
Annemiek Recourt
Taal
Meertalig, Afrikaans, Nederlands
Oorspr. taal
Afrikaans
Oorspr. titel
Rooiborsduif
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2019
86 p.
Aantekening
Gedichten in het Afrikaans en het Nederlands
ISBN
9789057599828 (paperback)

Besprekingen

Breyten Breytenbach (Zuid-Afrika, 1939) is een veelvuldig internationaal (ook in Nederland) bekroond dichter, prozaïst en beeldend kunstenaar. Volgens The New Yorker: 'de grootste Afrikaanse dichter van zijn generatie'. Adriaan van Dis, al decennialang pleitbezorger van Breytenbachs werk, prijst het aldus aan: 'Een overspelig Nederlands, lenig en krachtig, een kleurtaal aan Calvijn en klei ontstegen.' Annemiek Recourt maakte deze selectie (van 25 liefdesgedichten) uit 'Rooiborsduif', een bundel die ter gelegenheid van Breytenbachs tachtigste verjaardag door de Zuid-Afrikaanse schrijver Charl-Pierre Naudé werd samengesteld. Voor deze tweetalige uitgave is het merendeel (21) van de vertalingen gemaakt door voormalig uitgever Laurens van Krevelen. Prachtige zinnelijke en toegankelijke liefdesgedichten. In 2017 verscheen de soortgelijke (cadeau-, kennismakings-)bundel 'Waar ik jou word' met poëzie van Antjie Krog.

Over Breyten Breytenbach

CC BY 3.0 - Foto van/door Luigi Novi

Breyten Breytenbach (Bonnievale, 16 september 1939) is een Zuid-Afrikaans schrijver, dichter en schilder met de Franse nationaliteit.

Breytenbach is geboren in Bonnievale, een dorp in de West-Kaap, op ongeveer 180 kilometer van Kaapstad en 100 kilometer van de zuidelijkste punt van Afrika bij Kaap Agulhas. Hij volgde een kunstopleiding aan de Michaelis School of Fine Art van de Universiteit van Kaapstad en werd een felle tegenstander van de apartheid. In de jaren 60 van de 20e eeuw vestigde hij zich in Parijs, waar hij met een Franse vrouw van Vietnamese afkomst trouwde. Vanwege de toenmalige rassenwetgeving in Zuid-Afrika kon hij daardoor niet meer terug naar zijn geboorteland. Op grond van de Wet op de Gemengde Huwelijken (1949) en de Ontuchtwet van 1950 was het een misdrijf om een seksuele verhouding met iemand van een ander ras te hebben.

In Frankrijk was hij medeoprichter van Okhela, een groep die in ballingschap de apartheid bestreed. Hij bezocht i…Lees verder op Wikipedia