Boek
Nederlands

Beertje bruin, wat zie jij daar?

Bill Martin (auteur), Eric Carle (illustrator)
+1
Beertje bruin, wat zie jij daar?
×
Beertje bruin, wat zie jij daar? Beertje bruin, wat zie jij daar?

Beertje bruin, wat zie jij daar?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Dieren worden gevraagd wat ze zien; door het schuifje met het antwoord te verplaatsen ziet de lezer het ook. De bruine beer ziet een rode vogel, die op zijn beurt een gele eend ziet, die weer een blauw paard ziet, enzovoort.
Onderwerp
Dieren, Kleuren
Titel
Beertje bruin, wat zie jij daar?
Auteur
Bill Martin (jr.)
Illustrator
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brown bear, brown bear, what do you see?
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015 | Andere uitgaves
[22] p. : ill.
ISBN
9789025749958 (hardback)

Besprekingen

Toen Bill Martin jr. in 1967 aan de grafisch ontwerper Eric Carle vroeg om tekeningen te maken bij een verhaal dat hij geschreven had, Brown bear, brown bear, what do you see?, was dit voor Carle het begin van een geslaagde loopbaan als kinderboekenmaker. De samenwerking tussen Martin en Carle resulteerde uiteindelijk in vier zeer gelijkaardige boekjes. Later verschenen immers nog Polar bear, polar bear, what do you hear?, Panda bear, panda bear, what do you see? en Baby bear, baby bear, what do you see?. Daarnaast werd Carle wereldberoemd met een hele reeks andere verhalen, waaronder natuurlijk het overbekende Rupsje nooitgenoeg.
Dat Carle nog steeds niets aan populariteit heeft moeten inboeten, bewijst deze kartoneditie van Beertje bruin, wat zie jij daar?. Net zoals heel veel van zijn werk gaat dit boek over de natuur, meer in het bijzonder over de dieren. In Carle’s typische, herkenbare stijl dartele…Lees verder
Vierkant hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken met duidelijke, fantasierijke collages van dieren, opgebouwd uit grote, kleurige vlakken. De collages staan op een witte ondergrond en beslaan dubbele pagina's. Boven aan de rechterbladzijde wordt steeds dezelfde vraag gesteld aan het afgebeelde dier, gedrukt in een grote schreefloze letter, bv. 'Beertje bruin, wat zie jij daar?'. Het antwoord staat eronder gedrukt, bv. 'Een rode vogel en daar kijk ik naar'. Op een vierkant vlakje dat opzij kan worden geschoven, wordt een plaatje van het beschreven dier zichtbaar, dat op de volgende pagina in het groot staat afgebeeld. De schuifjes zijn stevig uitgevoerd. Vraag en antwoord zijn op rijm en de kleur van het dier (niet altijd natuurgetrouw) wordt steeds genoemd. Ten slotte wordt de vraag aan een lieve juf gesteld en die ziet, op de laatste spread, negen kinderen met verschillende huidskleuren. Een alleraardigst boek van de bekende illustrator, met vele mogelijkheden (waaronder …Lees verder

Beertje bruin, wat zie jij daar?

Met 'Beertje bruin, wat zie jij daar?' werd het allereerste boek van Eric Carle herwerkt.
In dit dikke kartonboek gaan we aan de slag met schuifjes. Telkens worden twee pagina’s ingenomen door een grote prent van een dier met rechtsonder een kleinere prent van een dier, met schuifje. Naast bijvoorbeeld de beer staat: Beertje bruin, wat zie jij daar? En op het schuifje luidt het: een rode vogel en daar kijk ik naar. Wanneer er dan met het schuifje geschoven wordt, zien we effectief een afbeelding van een kleine rode vogel.
Op de volgende pagina staat deze rode vogel in het groot afgebeeld enzovoort. Maar Eric Carle koos niet voor een circulair karakter, door bijvoorbeeld op het einde ook een beer af te beelden; de voorlaatste grote afbeelding is namelijk een juf, zonder schuifje. Ze antwoordt: Ik zie … en op de volgende pagina zien we negen kleuters uit haar klas.
Op zich is het niet zo duidelijk wat de link nu net is tussen de juf en de dieren, behalve dan wanneer me…Lees verder