Boek
Nederlands

Het dreigbed : verhalen

Bertram Koeleman (auteur)
+1
Het dreigbed : verhalen
×
Het dreigbed : verhalen Het dreigbed : verhalen

Het dreigbed : verhalen

Bertram Koeleman (auteur)
Genre:
Korte verhalen waarin mensen risico's moeten nemen en de grip op hun leven kwijt zijn of dreigen kwijt te raken.
Titel
Het dreigbed : verhalen
Auteur
Bertram Koeleman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
253 p.
ISBN
9789025458072 (paperback)

Besprekingen

Bundel met zestien korte verhalen. De verhalen hebben gemeen dat veel karakters de grip op hun leven kwijtraken en dat er een risico moet worden genomen. In het titelverhaal krijgt Millie, de moeder van een onhandelbare zoon, de tip om een ‘dreigbed’ te gebruiken als time-out plek. Wanneer Millie haar oude bed op zolder hiervoor klaarzet, volgt een aantal sadistische gebeurtenissen elkaar op die Millie angst maar ook genot bezorgen. In ‘Een aardige jongen (II)’ trekt Regina in bij Herbert. De prille geliefden beleven een hevige romance. Als de hevige verliefdheid wegebt, beseft Herbert pas wie hij in zijn huis heeft gehaald. Koelemans verhalen lijken zeer realistisch, de auteur weet op geheel eigen wijze de lezer zijn wereld in te trekken. Op de achtergrond is, soms heel subtiel, soms overduidelijk, altijd dreigend onheil aanwezig. De stijl is vergelijkbaar met die van Stephen King. Bevat geweld, drugsgebruik, erotische scènes en krachttermen.

Een diepe buiging voor dit vertellersvernuft

Bertram Koeleman laat zijn personages gebukt gaan onder kommer en kwel, maar houdt het spannend.

In het afsluitende verhaal van Bertram Koelemans bundel Het dreigbed maken we kennis met Monica, schrijfster in spe. 'Vastbesloten om te lijden voor de kunst', zoals ze met de nodige zelfspot constateert, leeft ze op het minimum dat ze verdient met parttime baantjes. Zo werkt ze tussen zes en tien uur 's avonds in een hospice waar terminaal zieken rustig kunnen sterven. De laatste patiënt die ze daar begeleidt, meneer K., blijkt zowaar een literaire collega.

Uit pure nieuwsgierigheid schaft Monica op de tweedehandsmarkt een paar van K.'s romans aan, à raison van 50 cent per stuk. Ze raken iets. 'K. schreef goed en boeiend, maar net onder de oppervlakte voelde je een diepe verslagenheid die zijn boeken haast onleesbaar maakte. Personages werden telkens weer teleurgesteld door het leven. Nooit voldeed het aan hun dromen en verwachtingen. Zijn verhalen volgden grotendeels dezelfde patronen. Iemand maakt een persoonlijke crisis door, die wordt versterkt door gruwelij…Lees verder