Boek
Nederlands

Het refrein is Hein : dagen uit een verpleeghuis

Bert Keizer (auteur)

Het refrein is Hein : dagen uit een verpleeghuis

In de reeks:
Genre:
Onderwerp
Dood, Ouderen
Titel
Het refrein is Hein : dagen uit een verpleeghuis
Auteur
Bert Keizer
Taal
Nederlands
Uitgever
Nijmegen: SUN, 1994
314 p. : ill.
ISBN
90-6168-417-X

Besprekingen

De schrijver van de bundel 'Het refrein is Hein' is (verpleeghuis)arts. Het boek bevat de zeer persoonlijke overwegingen van een medicus die voortdurend geconfronteerd wordt met de beperkingen van zijn vak als het gaat om het lot van - een deel van - zijn patiënten. De verpleeghuisbewoners die hij opvoert, gaan namelijk allen dood. Op deze wijze ontstaat de indruk dat er uitsluitend en voortdurend wordt gestorven in verpleeghuizen, maar ook dat die wereld bevolkt is met karikaturale figuren. Het is een aardig boek, waarin de relativiteit van de dingen in dit leven stevig wordt aangetoond, maar het is wel veel van het goede. Het boek is desondanks een echte bestseller geworden en inmiddels in diverse talen vertaald. Morbide omslagillustratie, kleine druk.

Over Bert Keizer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

A. A. (Bert) Keizer (Amersfoort, 1947) is een Nederlandse arts, filosoof en schrijver.

Keizer groeide op als jongste van zeven kinderen in een katholiek gezien in Amersfoort. Na de hbs-B studeerde hij in 1968 filosofie in het Engelse Nottingham. In 1972 keerde hij terug naar Nederland voor een studie geneeskunde in Amsterdam. In 1981 legde hij zijn artsexamen af en was daarna korte tijd in Kenia werkzaam. Vervolgens werd hij verpleeghuisarts in Amsterdam.

Zijn doorbraak als schrijver kwam in 1994 met Het refrein is Hein, een zeer openhartige schets van gebeurtenissen in een verpleegtehuis, inclusief stukken over euthanasie en hulp bij zelfdoding, die nogal wat stof deden opwaaien maar die door artsen over het algemeen als zeer reëel werden beoordeeld. Hij schuwde niet om over de emoties van de patiënt, maar ook over die van de dokter uit te weiden. Hij heeft ook een klinische en volgens sommigen pessimistische kijk op zin en onzin in de gezondheidszorg …Lees verder op Wikipedia

Suggesties