Boek
Nederlands
Verzameld werk van de Vlaamse dichter (1920-2004).
Extra onderwerp
POE, De Morgen, Uitgelezen
Titel
Gedichten
Auteur
Ben Cami
Redacteur
Yves T'Sjoen Els Van Damme
Nawoord
Jos Joosten
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
460 p.
ISBN
9789020980899 (paperback)

Besprekingen

In de reeks leesedities van het werk van naoorlogse Nederlandstalige dichters verschenen bij Lannoo/Atlas onlangs de gedichten van Ben Cami. Cami maakte ? enigszins vanaf de zijlijn ? deel uit van de beweging van de Vijftigers en was redactielid van Tijd en Mens. Die associaties heeft Cami zijn leven lang met zich gesleept en ook na zijn dood ? alweer meer dan vijf jaar geleden ? zullen ze allicht nog enige tijd de receptie van zijn werk bepalen.

Door die associaties met de experimentele naoorlogse dichtersbeweging en het bekende tijdschrift dat daar veelal aan gelinkt wordt, staat Cami's werk in de schaduw van dat van zijn tijdgenoten Hugo Claus, Lucebert en Louis Paul Boon, om er maar drie te noemen. Zelden werd zijn werk dan ook als een aparte entiteit bekeken.

Vergeleken met zijn 'medestanders' uit Tijd en Mens oogt de poëzie uit Cami's beginjaren weinig experimenteel, haast klassiek. Jos Joosten legt in het nawoord van deze uitgave de vinger op die won…Lees verder
Dit boek bundelt alle poëzie van de Vlaamse dichter Ben Cami (1920-2004), die in de jaren '50 redacteur was van het experimentele tijdschrift 'Tijd en Mens'. Anders dan veel tijdgenoten, koos Cami — zeker in zijn vroege poëzie — niet voor radicale formele experimenten. In een inzichtrijk nawoord stelt Jos Joosten dat Cami's vernieuwing schuilt "in zijn inhoudelijke bekommernis over de positie van de naoorlogse mens in de werkelijkheid […]". Verder heeft Joosten het o.m. over Cami's status als 'Tijd en Mens'-dichter, en over het Bijbelboek Genesis, dat een rode draad vormt in zijn oeuvre. Veel aandacht gaat daarbij naar Cami's tweede bundel, Het land Nod (1954), die wordt gekenmerkt door een vrij plechtig verwoord crisisgevoel dat sporen van het existentialisme draagt. Na de jaren '50 publiceerde Cami nog slechts een vijftal bundels, die echter een aparte stem laten horen. Yves T'sjoen en Els van Damme zorgden voor een mooie wetenschappelijke uitgave van het integrale dichtwerk van Cam…Lees verder

Over Ben Cami

Ben Cami (Durham, 30 augustus 1920 – Aalst, 15 november 2004) was een Vlaams dichter, leerkracht en goede vriend van Louis Paul Boon. Hij gebruikte in het begin van zijn carrière het pseudoniem Johan Benth.

Levensloop

Na zijn studie Germaanse talen is Cami tot 1975 leraar aan verschillende rijksscholen. Hij was vervolgens een van de oprichters van het experimentele Vlaamse tijdschrift Tijd en Mens. Hij zat in de redactie met onder anderen Louis Paul Boon, Jan Walravens en Hugo Claus. In 1950 debuteerde Cami met de poëziebundel In de tijd verloren, waarna hij diverse werken uitbracht met daarin een boodschap van protest. Cami schreef overwegend poëzie, maar ook aforismen en korte verhalen.

Werken en uitgaven

Suggesties