Boek
Nederlands

Dansen in tijden van droogte

Bart Koubaa (auteur)
+1
Dansen in tijden van droogte
×
Dansen in tijden van droogte Dansen in tijden van droogte

Dansen in tijden van droogte

Genre:
Wanneer zijn vrouw hem een krantenfoto toont van Juma Collins, een levende vogelverschrikker op een rijstveld in de buurt van het Victoriameer, besluit Bart Koubaa op zoek te gaan naar de jonge Keniaan. ‘Wat weet ik van Afrika?’ vraagt hij zich gaandeweg af. Hij heeft besloten zich voor zijn project ver van zoekmachines op internet te houden, wil informatie uit de eerste hand en ontmoet tijdens ee
Onderwerp
Kenia
Titel
Dansen in tijden van droogte
Auteur
Bart Koubaa 1968-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021
172 p.
ISBN
9789021432304 (paperback)

Besprekingen

Hand geven aan het vreemde

Een persfoto van een Keniaanse levende vogelverschrikker zet het schrijversleven van Bart Koubaa op stelten. Dansen in tijden van droogte is een ontregelend maar warm staaltje non-fictie.

De Vlaamse auteur Bart Koubaa (°1968) is een soort letteren-Houdini. Telkens weer ontsnapt hij uit de dwangbuis van opgelegde genres en verwachtingen. Razend bedreven is hij erin om zich met elk nieuw boek opnieuw uit te vinden. Of zijn lezers zijn fluctuerende marsrichtingen volgen? Daar heeft Koubaa lak aan. Want wie ingenieuze maar ook 'wilde' romans als Het gebied van Nevski (2007), De leraar (2009, zijn grootste succes), De Brooklynclub (2012) of Ninja Nero (2018) naast elkaar legt, vraagt zich soms af of ze wel uit dezelfde schrijvershand vloeiden. Toch zijn er terugkerende thema's: de onbetrouwbaarheid van herinneringen en de bedrieglijkheid van onze waarneming.

Ook in zijn eerste uitgesproken non-fictieboek laat Bart Koubaa ons blikveld kantelen. Aanleiding? Een foto die in mei 2020 in De Morgen prijkte en hem meteen bovenmatig fascineerde. Het gaat om een beeld uit een reportage van de Franse ANP-fotograaf Frédéric Noy over het Victoriameer in Keni…Lees verder

Over Bart Koubaa

Bart Koubaa, schrijversnaam van Bart Van den Bossche (Eeklo, 28 februari 1968), is een Vlaams schrijver, dichter en zanger.

Bart van den Bossche studeerde film en fotografie en later Arabisch in Gent. Hij werd bekend als zanger en tekstschrijver van de Eeklose rockgroep Ze Noiz (1984-1993), die in 1988 Humo's Rock Rally won. Datzelfde jaar verscheen onder zijn eigen naam de dichtbundel In de wolken staat Icarus.

Van den Bossche stelde zijn pseudoniem samen door de familienaam van zijn vrouw aan te nemen. Hij debuteerde als romanschrijver onder deze naam in 2000 met Vuur. Dit boek kreeg de Debuutprijs van 2001. Tijdens de Literaire Lente van 2002 deelde Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux er 20.000 exemplaren van uit aan treinreizigers. In de periode 2012-2015 was hij redactielid van het literair tijdschrift De Revisor. Inmiddels is hij zanger van de band Buckey Down.

Bibliografie