Boek
Nederlands

De zelfmoordclub

Arto Paasilinna (auteur), Annemarie Raas (vertaler)
Twee mannen met zelfmoordplannen besluiten een club op te richten van gelijkgestemden.
Extra onderwerp
zelfmoord, parodieën
Titel
De zelfmoordclub
Auteur
Arto Paasilinna
Vertaler
Annemarie Raas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Hurmaava joukkoitsemurha
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012 | Andere uitgaves
240 p.
ISBN
9789028424845 (paperback)

Besprekingen

Met vijf vertaalde werken begint de Finse auteur Arto Paasilinna in Vlaanderen en Nederland vaste voet aan de grond te krijgen als de meester van de 'literaire slapstick'. In april 2005 bezocht hij de Lage Landen naar aanleiding van het verschijnen van Wees genadig (1989). Klein van postuur, rustig en buitengewoon beleefd, zo komt Arto Paasilinna over (zelf noemt hij zich een ongeduldig en licht aangebrand mens). Maar in Wees genadig deinst hij er niet voor terug de Amerikanen door hun eigen beschermheer ("God bless America") op de korrel te laten nemen: "God vond de Amerikanen een stel oppervlakkige bezige baasjes, onverbeterlijke verkwisters die de hele tijd achter geld aanrenden en zich met iedere mogelijke crisis waar ook op de aarde bemoeiden. Waren Duitsers in de jaren '30 van de 20e eeuw het herrenvolk geweest, hetzelfde kon je in de naoorlogse periode van de Amerikanen zeggen."

Naar het hart van de lezer

Arto Paasilinna werd op 20 april 1942 in Fins…Lees verder
Twee mannen die zelfmoord willen plegen, richten een club van zelfmoordenaars op. Ze organiseren een seminar en de deelnemers besluiten gezamenlijk een eind aan hun leven te maken. In een touringcar rijden ze eerst naar de Noordkaap om zich met bus en al in zee te storten, en - als dat mislukt - dwars door Europa naar Portugal. Door alle avonturen onderweg wordt de onderlinge band en de levenslust steeds groter, wat in sterk contrast staat met het doel van de reis, dat in zijn tegendeel verkeert. Van de veel vertaalde Finse auteur (1942) zijn al drie romans in het Nederlands verschenen. Hij paart zijn met humor gelardeerde vertelkunst aan maatschappijkritiek en weet de menselijke zwakheden feilloos bloot te leggen. Goed vertaald, zeer leesbaar. Voor een breed publiek. Paperback; kleine druk.

Over Arto Paasilinna

Arto Tapio Paasilinna (Kittilä, 20 april 1942 – Espoo, 15 oktober 2018) was een Finse schrijver van humoristische romans.

Biografie

Hij is een zoon van Väinö Paasilinna en Hilda Maria Niva. Zijn vader werkte bij de politie en schreef daarnaast artikelen. Hij heeft vijf broers en twee zussen. Zijn broers Erno en Mauri zijn ook schrijvers. Zijn broer Reino is momenteel lid van het Europees Parlement.

Arto Paasilinna was in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw journalist voor verschillende bladen. Hij was getrouwd met Terttu Annikki Paasilinna (geboortenaam Kasper) en heeft twee zoons, Jyrki Petteri (1967 en Janne 1970. Deze zoons werden geboren uit zijn eerste huwelijk met Hilkka Onerva (geboortenaam Nousu). Hij woonde in Espoo, Finland.

Zijn eerste roman Operaatio Finlandia (Operatie Finlandia) werd in 1972 gepubliceerd. Paasilinna's romans zijn tot op heden (2008) in 45 talen vertaald. Sommige …Lees verder op Wikipedia