Boek
Nederlands

Wie (niet) reist is gek

Ap Dijksterhuis (auteur)

Wie (niet) reist is gek

Ap Dijksterhuis (auteur)
Reiservaringen van de auteur en psycholoog in uiteenlopende landen en culturen, gekoppeld aan psychologische inzichten.
Onderwerp
Reizen
Titel
Wie (niet) reist is gek
Auteur
Ap Dijksterhuis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
180 p., [4] pagina's platen
ISBN
9789044632828 (paperback)

Besprekingen

Ap Dijksterhuis (1968) is psycholoog en verwoed reiziger. Dat beide aspecten goed samengaan, bewijst hij in dit beknopte boek vol openingen. Hij legt in één keer meerdere pijlen op zijn boog aan, onder andere die van kennis, verwondering, humor, spanning en empathie. Hoewel er een thematische verdeling is, 'Het eeuwige leven' bijvoorbeeld heet een hoofdstuk, spelen verschillende aspecten tegelijk een rol. De bezochte plekken, onder meer Bagan, Leh, Quito en de Grand Canyon, worden niet uitvoerig beschreven maar vaak ingezet als ervaring of illustratie van een gedachte. Het omgekeerde gebeurt ook. Dijksterhuis weet het denk- en voorstellingsvermogen van de lezer danig te porren, ook met trucjes als: 'Ik verwijs nu niet naar Einsteins relativiteitstheorie, die ons leert dat iemand die haar hele leven in een vliegtuig doorbrengt na tachtig jaar ongeveer 0,00005 seconden jonger is dan haar tweelingzus die niet gevlogen heeft.' Want hup, de verwijzing kreeg z’n beslag al! Dijksterhuis’ sti…Lees verder

Over Ap Dijksterhuis

Albert Jan (Ap) Dijksterhuis (Zutphen, 12 november 1968) is een Nederlandse psycholoog, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en organisatieadviseur. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vriendin in Nijmegen en ze hebben een zoon.

Carrière

Dijksterhuis studeerde psychologie aan de universiteit van Nijmegen. In 1996 promoveerde hij cum laude aan dezelfde universiteit.

Na zijn promotie maakte Dijksterhuis de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 2006 ging hij terug naar zijn oude universiteit, alwaar hij tot persoonlijk hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen werd benoemd. In 2007 verscheen zijn boek Het slimme onbewuste, dat de invloed van het onbewuste op het denken (met name het nemen van beslissingen) voor leken beschrijft.

Dijksterhuis is medeoprichter van een onderzoeks- e…Lees verder op Wikipedia