Boek
Nederlands

Wegwee : dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi

Ap Dijksterhuis (auteur)
+1
Wegwee : dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi
×
Wegwee : dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi Wegwee : dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi

Wegwee : dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi

Ap Dijksterhuis (auteur)
‘De tafelmanieren van de Chinezen deden me denken aan mijn zomers in de jaren tachtig, toen ik een bijbaantje had bij een van de boeren in ons dorp. Het was me in Hongkong al opgevallen dat het rauwe geweld waarmee Chinezen op hun eten aanvielen het beste tot zijn recht kwam wanneer ze noedelsoep aten, en in een klein restaurant op het treinstation van Guangzhou bereikte het culinaire inferno een
Titel
Wegwee : dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi
Auteur
Ap Dijksterhuis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
425 p.
ISBN
9789044641714 (paperback)

Besprekingen

In hoeveel verschillende jaren de auteur (1968, Zutphen) het traject van Tokio naar Batoemi in Georgië ook heeft afgelegd, zijn reisverslag laat zich lezen als één lang, ononderbroken snoer van ervaringen. De stijl is niet of nauwelijks literair opgetuigd maar ‘loopt’ wel soepel, mede dankzij een populaire verteltoon: “Eenmaal in de metro plofte ik neer. Ik voelde de spanning uit mijn lijf vloeien.” Humor, vaak van de laconieke soort, wordt afgewisseld met serieuze zaken, zoals momenten uit het wereldnieuws, zoals de val van Mossadegh. Ook is Dijksterhuis goed in het kort maar treffend beschrijven van de sfeer en vele personages. Daar staat tegenover dat hij niet terugdeinst voor uitspraken als: “Iran had een rechtsstaat kunnen zijn, met gevangenissen waarin slechts mensen zouden zitten die misdaden hadden begaan.” Voor de vaart maakt dat niet uit; het ritme van de tocht(en) door o.a. de Kaukasus maakt dat je dóórleest! De grootste pluspunten zijn de inkijkjes in al die onbekende cult…Lees verder

Over Ap Dijksterhuis

Albert Jan (Ap) Dijksterhuis (Zutphen, 12 november 1968) is een Nederlandse psycholoog, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en organisatieadviseur. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vriendin in Nijmegen en ze hebben een zoon.

Carrière

Dijksterhuis studeerde psychologie aan de universiteit van Nijmegen. In 1996 promoveerde hij cum laude aan dezelfde universiteit.

Na zijn promotie maakte Dijksterhuis de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 2006 ging hij terug naar zijn oude universiteit, alwaar hij tot persoonlijk hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen werd benoemd. In 2007 verscheen zijn boek Het slimme onbewuste, dat de invloed van het onbewuste op het denken (met name het nemen van beslissingen) voor leken beschrijft.

Dijksterhuis is medeoprichter van een onderzoeks- e…Lees verder op Wikipedia