Boek
Nederlands

Op naar geluk : de psychologie van een fijn leven

Ap Dijksterhuis (auteur)
+1
Op naar geluk : de psychologie van een fijn leven
×
Op naar geluk : de psychologie van een fijn leven Op naar geluk : de psychologie van een fijn leven

Op naar geluk : de psychologie van een fijn leven

Ap Dijksterhuis (auteur)
Beschouwing over de manieren waarop de mens zijn eigen geluk kan beïnvloeden en vergroten.
Onderwerp
Geluk, Onbewuste
Titel
Op naar geluk : de psychologie van een fijn leven
Auteur
Ap Dijksterhuis
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Prometheus Bert Bakker, 2015
303 p. : ill.
ISBN
9789035143180 (paperback)

Besprekingen

Geluk komt dichtbij welbevinden en welzijn, staten van bewustzijn die ieder mens – soms op wonderlijke wijze – nastreeft. Geluk verkregen door materiële zaken is van zeer korte duur, dat zal niemand verbazen. Wat zijn volgens de auteur wel de grote bronnen? Sociale contacten, iets weggeven en het gevoel deel uit te maken van een groter geheel scoren hoog, hetgeen meteen impliceert dat de mens zelf invloed erop kan uitoefenen. Dit kerngegeven is misschien wat mager – bovendien is er over geluk al veel onderzocht en geschreven – maar de onderbouwing, de presentatie van onderzoeken op dit terrein, de intrinsieke relativering en de meeslepende stijl maken dat het boek leest als een trein en dat de kennis beklijft. Het is geen zelfhulpboek in de gangbare zin, maar de aanpak is wel heel persoonlijk en de inhoud navoelbaar. De ontelbare wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied blijven hopelijk het doel dienen dat ze bijdragen aan de toename van welbevinden voor een ieder; soms kun je daar…Lees verder

Over Ap Dijksterhuis

Albert Jan (Ap) Dijksterhuis (Zutphen, 12 november 1968) is een Nederlandse psycholoog, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en organisatieadviseur. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vriendin in Nijmegen en ze hebben een zoon.

Carrière

Dijksterhuis studeerde psychologie aan de universiteit van Nijmegen. In 1996 promoveerde hij cum laude aan dezelfde universiteit.

Na zijn promotie maakte Dijksterhuis de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 2006 ging hij terug naar zijn oude universiteit, alwaar hij tot persoonlijk hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen werd benoemd. In 2007 verscheen zijn boek Het slimme onbewuste, dat de invloed van het onbewuste op het denken (met name het nemen van beslissingen) voor leken beschrijft.

Dijksterhuis is medeoprichter van een onderzoeks- e…Lees verder op Wikipedia