Boek
Nederlands

De elandparadox

Antti Tuomainen (auteur), Anton Havelaar (vertaler)
Een verzekeringswiskundige heeft net de balans in zijn leven en in het beheer van zijn pretpark gevonden als een onverwachte bezoeker alles op zijn kop zet.
Titel
De elandparadox
Auteur
Antti Tuomainen 1971-
Vertaler
Anton Havelaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Hirvikaava
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
269 p.
ISBN
9789044650815 (paperback)

Besprekingen

De elandparadox

Misdaad en humor, het blijft een lastige combinatie. Maar Antti Tuomainen vermengt beide weer vaardig in 'De elandparadox', de opvolger van zijn hit 'De haasfactor'. Geen cosy crime met speurende bejaarden of nonnen bij deze Fin, wel een vaak even amusante als brutale roman over het wedervaren van een avonturenparkuitbater in de onderwereld. Sloeg wiskundige Henri Koskinen in 'De haasfactor' zijn belagers nog van zich af met een konijnenoor (we verzinnen niets), dan gebeuren er dit keer gekke dingen met aardbeien, krokodillenkano's en de eland uit de titel. Niet het soort dat je in de Finse bossen al eens tegenkomt, maar wel de plastic superster van een nieuwe attractie tussen de Retteketetschietbaan, het Aardbeienlabyrint en de Glibberberg van Henri's speelparadijs BlijEnVrij. Voor zijn spectaculaire Elandsprong geïnstalleerd geraakt, loopt Henri tegen tal van obstakels aan. Ook in zijn hoofd, want daar is alleen plaats voor feiten, cijfers en analyses. Net als in 'De haasfac…Lees verder

Op de keverbaan

Een aardbei als moordwapen, een lijk in een krokodillenkano: thrillerauteur Antti Tuomainen zet u met een buik vol suiker op de draaimolen.

Na het overlijden van zijn broer Juhani erft Henri Koskinen een pretpark: VrijEnBlij. Dat klinkt leuk – elke dag suikerspin en gratis op de carrousel – maar Juhani heeft het pretpark in slechte staat achtergelaten. Een ballenbad aan schulden, achterstallige betalingen bij toeleveringsbedrijven, morrend personeel en een verouderde infrastructuur: VrijEnBlij dreigt overkop te gaan.

Gelukkig werkte Henri vroeger als actuaris bij een verzekeringsmaatschappij, waar hij als wiskundige de premies berekende. Volgens Henri is de wereld louter uit cijfers opgetrokken. Als je over voldoende data beschikt, kun je elke crisis oplossen. Henri doorploegt de boekhouding, werkt afbetalingsplannen uit, bespaart waar mogelijk en hoopt dat nieuwe investeringen het bezoekersaantal zullen opkrikken. Het ziet er goed uit, even doorbijten en hij krijgt zijn houten paardjes op het droge.

Tot Juhani uit de dood verrijst. Blijkbaar heeft hij zijn overlijden in scène gezet om …Lees verder

Een absurdistische en originele thriller over misdaad, liefde en de grootste eland van Finland. Verzekeringswiskundige Henri Koskinen heeft net de balans in zijn leven en zijn pretpark gevonden, als een onverwachte bezoeker alles op zijn kop zet. Bovendien wordt het bedrijf dat pretparkapparatuur levert overgenomen door een louche trio dat weigert Henri het nieuwe Elandspringapparaat te verkopen, terwijl dat essentieel is voor de hoofdattractie. Tot overmaat van ramp bereikt ook Henri’s relatie met kunstenares Laura Helanto een breekpunt. Om alles tot een goed einde te brengen moet Henri nauwkeuriger rekenen dan ooit en voor elke berekening moet hij tot het uiterste gaan. ‘De elandparadox’ is in een subtiel onderkoelde stijl en met zwarte humor geschreven. Een thriller voor romanlezers. Antti Tuomainen (1971) is een succesvolle Finse thrillerauteur. Zijn werk is in meer dan vijfentwintig talen vertaald. Zijn vorige boek over Henri Koskinen, 'De haasfactor', wordt verfilmd met Steve Ca…Lees verder