Boek
Nederlands

Alles komt terug : over "de eeuwige terugkeer van het gelijke"

Alles komt terug : over "de eeuwige terugkeer van het gelijke"

Gedichten met korte, eenvoudige regels die de lezer meevoeren in de filosofische opvatting dat alles in wezen gelijk is en eeuwig terugkeert.
Titel
Alles komt terug : over "de eeuwige terugkeer van het gelijke"
Auteur
Antoon Van den Braembussche
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2018
45 p.
ISBN
9789492339539 (paperback)

Besprekingen

In zijn reeds zevende bundel blijft de dichter (Eeklo (B.), 1946), die vroeger kunstfilosofie doceerde in Rotterdam, trouw aan zijn adagium van ‘de eeuwige terugkeer van het gelijke’, zoals ook de ondertitel, naar Nietzsche, bij deze poëzie luidt. Citaten van Zarathoestra en Rutger Kopland ondersteunen de mening dat anders zijn een illusie is, behalve misschien voor de blinde. De dichter (1946) verwoordt dat besef in korte regels die de lezer meevoeren over de grenzen van de werkelijkheid. De aanleiding voor die verwondering van de geheimen daarachter is nu eens de danseres, haar bloedsomloop en spieren, dan de vrouw en de liefde, de stilte, het sprakeloze. De taal is een dwaallicht naar sporen van het onveranderlijke in heden en verleden en verder. De woorden worden hier nergens uitvergroot. Het is zeer aansprekende poëzie die zich laat herhalen en wel op hetzelfde neerkomt, maar die toch blijft groeien in het denken over de tijd en het leven. Fascinerend zonder tegenspraak. Een mooi…Lees verder

Over Antoon Van den Braembussche

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Karin Borghouts

Antoon A. Van den Braembussche (Eeklo, 9 juli 1946) is een Vlaams cultuurfilosoof, professor emeritus aan de Vrije Universiteit Brussel en dichter. Hij begon als dichter, werd docent in de geschiedfilosofie en specialiseerde zich later in de kunstfilosofie en comparatieve filosofie.

In zijn meer recente werk heeft hij zich gericht op postmodernisme, poststructuralisme en interculturele esthetica. Belangrijke thema's daarbij zijn representatie en collectieve herinnering, en de filosofie van de digitale cultuur en eigentijdse kunst.

Loopbaan

In de jaren zeventig studeerde Van den Braembussche filosofie en moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en rondde deze studies cum laude af. In 1980 werd hij aangesteld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, eerst als wetenschappelijk medewerker en vervolgens als Universitair Hoofddocent. In 1982 promoveerde hij cum laude in de geschiedfilosofie onder begeleiding van Jacqu…Lees verder op Wikipedia