Boek
Nederlands

Anoniem eerste helft 21ste eeuw

Anoniem eerste helft 21ste eeuw

In de reeks:
Crox-boek; 17
Bundeling van de blogs die tussen april 2007 en februari 2013 verschenen op www.crow-box.blogspot.com. De teksten zijn gereduceerd en aangevuld met apocriefe fragmenten.
Titel
Anoniem eerste helft 21ste eeuw
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Aalst: Het Balanseer, 2013
404 p.
ISBN
9789079202201 (paperback)

Besprekingen

Dit boek doet een ernstige poging om de titel van meest merkwaardige publicatie van het jaar te verdienen. Het is een als anoniem aangeboden, min of meer willekeurig gerangschikte, herwerkte, en aangevulde selectie van teksten uit de crox-blog tussen 2007 en 2013. Dat betekent dat de lezer wordt geconfronteerd met honderden notities, observaties, opinies en miniaturen waar geen consistente verteller achter schuil lijkt te gaan. De willekeurige volgorde en het ontbreken van een identificatiepunt in de vertelstem betekent dat heel veel van dit materiaal de lezer gewoon ontgaat. Dit boek is duidelijk gericht op een publiek van ingewijden, al zijn er hier en daar toch pareltjes te vinden die de chaos overstijgen. Zo is er een lucide en treffende notitie over het bestaansrecht van het kunstwerk los van een tentoonstelling of de publieke erkenning (een kunstwerk bestaat omdat het gemaakt is, niet omdat het wordt getoond/erkend). Er zijn ook treffende observaties bij gelezen boeken, kunstwe…Lees verder
Deze blogcompilatie van een anonymus (de blog van juni 2013 vermeldt 'Laura van') is een alternatief dagboek of journaal. De (Vlaamse) schrijver noteert kleine voorvallen, lectuurervaringen, citaten, onderzoek, commentaar, kunst- en filmbezoek. De opbouw is die van de inval en de willekeur, onder het motto: ik heb geen identiteit, die is me aangeleerd. Er is een gretige kunstconsument aan het woord die haar lectuur van Perec, Gombrowicz, Frisch en andere grootheden vermeldt, temidden van observaties en aforismen, geleend of niet, die toeristisch, huiselijk of contemplatief zijn (over verveling, over televisie als volksvermaak, enz.). Zoals een logboek/blog betaamt, is de orde die van de willekeur. Het onderzoek concentreert zich niet op het bekende of begrijpelijke, maar op het onbekende en het onbegrijpelijke. Soms is het blog onderhoudend dankzij nauwkeurig beschreven observaties, vaker irritant door de toon van de belezen intellectueel en de name-dropping. Kleine druk.