Boek
Nederlands

Annette, een heldinnenepos

Anne Weber (auteur), Anne Folkertsma (vertaler)
Anne Weber vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Anne Beaumanoir in een briljant biografisch heldinnenepos, dat werd bekroond met de Deutscher Buchpreis. Wat een leven! Geboren in 1923 in Bretagne, opgegroeid in een eenvoudig milieu, op jonge leeftijd al lid van de communistische résistance, redster van twee Joodse jongeren – waarvoor ze van Yad Vashem later de eretitel ‘Rechtvaardige onde
Titel
Annette, een heldinnenepos
Auteur
Anne Weber 1964-
Vertaler
Anne Folkertsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Annette, ein Heldinnenepos
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2022
203 p.
ISBN
9789083146867 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Een monument zonder voetstuk

Voor het levensverhaal van een Franse verzetsvrouw gebruikt Anne Weber de oudste vertelvorm: een heldenlied in verzen.

De Franse pers had er in 1960 een flinke kluif aan. Wat bezielde een keurige doktersvrouw, zelf ook arts en zwanger van haar derde kind, om alles op het spel te zetten voor een strijd die niet de hare was? Anne Beaumanoir werd opgepakt voor hand-en-spandiensten aan het FLN, de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging die strijd leverde tegen het Franse koloniale bewind. Toen ze tijdelijk werd vrijgelaten om te bevallen, liet ze haar baby achter en vluchtte naar Noord-Afrika.

Ruim een halve eeuw later raakt Anne Weber, een Duitse schrijfster en vertaalster die al decennia in Frankrijk woont, tijdens een podiumgesprek in de ban van een hoogbejaarde vrouw in het publiek. Er ontstaat een vriendschap en talloze gesprekken later ook dit boek, waarin Weber het levensverhaal van Anne Beaumanoir optekent, te beginnen bij het armoedige vissershuisje in Bretagne waar ze in 1923 geboren wordt. De focus ligt op de twee grote gevechten die ze tijdens haar lange leven aangaat.

Anne Bea…Lees verder