Boek
Nederlands

Big data

Anne Vegter (auteur)
+1
Big data
×
Big data Big data

Big data

Anne Vegter (auteur)
Kunstzinnige dichtbundel met een interview, gedichten en een monoloog.
Titel
Big data
Auteur
Anne Vegter
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
87 p.
ISBN
9789021417257 (paperback)

Besprekingen

De big in kwestie

In haar zesde bundel Big data beschrijft Anne Vegter de pijn van drie vrouwen die door hun geliefde zijn verlaten. Humor en monterheid brengen lucht in de gedichten.

Big data heet de zesde dichtbundel van Anne Vegter en wie verwacht overspoeld te gaan worden door een massa ongestructureerde feiten en gegevens heeft niet helemaal ongelijk. Vegter doet zeker een poging chaos te bezweren. Maar al snel blijkt dat we 'big' ook mogen lezen op zijn Nederlands, als big-ander-woord-voor-varkentje.

De big in kwestie, naakte big, lachende big, topbig, pigboy, big die doet wat een big moet doen, blijkt een geliefde die de naamloze hoofdpersoon van deze gedichten heeft verlaten voor een andere vrouw. (De associatie met Mr. Big, de grote maar ongrijpbare, trouweloze liefde van de hoofdpersoon in de Amerikaanse serie Sex and the City is vast niet toevallig.)

De bundel bestaat uit drie delen, waarvan alleen het middelste, 'Big data', als 'gedichten' wordt gepresenteerd. Het is het deel waar je als lezer het meest je best voor moet doen, want tegenover fraaie, heldere beelden ('ik pik mijn kanarievleugels schoon (...) iemand heeft mijn pootjes ger…Lees verder

Het boek ‘Big Data’ van Anne Vegter, lijkt op een gedichtenbundel, maar bij nadere beschouwing is er meer dan poëzie alleen. De bundel bestaat uit drie delen: ‘Hoe Europa doen’ (interview), 'Big Data' (gedichten) en 'Medea 2.0' (monoloog). Het eerste deel bevat een aantal korte stukjes proza, die het midden houden tussen ‘literaire en poëtische gedachten en belevenissen’. Het tweede deel bevat getitelde gedichten, zoals : ‘zelfincisie geeft niet of blijf je krassen in krassen, denk aan je kinderen ze zijn bang voor invalshoeken’. Daarna volgt de ‘monoloog’, óók poëzie, die hier en daar zwaar aanzet en veel verwacht van de gevorderde poëzieliefhebber, bv. in het gedeelte waarin 41 keer de woorden ‘hoe je zijn e-mails’ worden herhaald. Deze bundel van de proza-, toneel-, poëzie- en kinderboekenschrijfster (1958) is duidelijk bedoeld als kunstzinnige uiting. Hier en daar zijn de woorden hard, soms begrijpend en soms irritant. De schrijfster wil emotie oproepen met de bedoeling dat de lez…Lees verder

MET EEN omweg naar de man

De taal prikt en streelt in de nieuwe bundel van voormalig Dichter des Vaderlands Anne Vegter.

Een soort megahooiberg, maar dan op een server. Ergens. En daarin een onvoorstelbare hoeveelheid informatie. Persoonlijke gegevens als woonplaats en werkplek en partner, favoriete muziek en lievelingsrestaurants en nog duizelingwekkend veel meer. Big data waar alleen scherpe kijkers, zeg analisten, een verhaal van kunnen maken.

Maar dichters zijn minstens zo scherpe kijkers. Zij kunnen in de chaos die hen en iedereen omringt onverwachte klaarte scheppen. Anne Vegter, voormalig Dichter des Vaderlands, kan dat zeker. Ze doopte haar nieuwste bundel Big data, en 'big' is daarin evengoed op zijn Nederlands te lezen.

'varken is te groot/ biggetje te klein/ te onschuldig/ je bent niet onschuldig/ je bent geen varken/ je bent kleiner/ maar ook weer niet zo klein/ ik noem je big'.

Wie die big is? Om daar te komen neemt Vegter een omweg. Die begint bij Ingrid Jonker. De Zuid-Afrikaanse dichteres krijgt in de reeks 'Hoe Europa doen' een hedendaagse stem als ze haar tragis…Lees verder

Over Anne Vegter

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Anne Vegter (Delfzijl, 31 december 1958) is een Nederlandse dichteres, proza-, toneel- en kinderboekenschrijfster.

Nadat ze een jaar in een psychiatrische inrichting had gewerkt en na uitstapjes naar kunstgeschiedenis en pedagogiek, ging ze naar de drama-opleiding van de toenmalige Akademie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht.

Schrijven en illustreren werden voor haar echter steeds belangrijker. Via het kindertijdschrift St. Kitts van de Bovenwindse kwam ze in contact met Geerten Ten Bosch. Dat resulteerde in 1989 in het kinderboek De dame en de neushoorn, waarvoor Anne Vegter de tekst schreef en Geerten Ten Bosch illustreerde. Voor dit boek kregen ze in 1990 de Woutertje Pieterse Prijs.

In 1991 werd Vegters eerste gedichtenbundel Het veerde gepubliceerd. In hetzelfde jaar werd ze genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs voor het kinderboek Verse Bekken! of Hoe Heel Kort zich in een kip vergiste, uit het wc-raam hing, he…Lees verder op Wikipedia