Op de school van het zoontje van professor John Koestler (Cage) wordt een 'time capsule' opgegraven, een container met spulletjes die vijftig jaar eerder in de grond zijn gestopt. Daarin zit ook een mysterieuze brief met cijfercodes, die lijken te duiden op de data van grote rampen. De drankzuchtige MIT-professor moet veranderen in een racende actieheld en ideale vader.
Titel
Knowing
Regisseur
Alex Proyas
Componist
Marco Beltrami
Acteur
Nicolas Cage Rose Byrne Chandler Canterbury
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
2008
Speelduur
ca. 116 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5051888036198

Besprekingen

Een sciencefictionthriller uit 2009 van Alex Proyas (I, robot) met in de hoofdrol Nicolas Cage (National treasure; World Trade Center). Op de school van de kleine Caleb wordt een tijdscapsule geopend die vijftig jaar geleden werd begraven. Een van de documenten bevat een lange reeks cijfers en Caleb's vader, astrofysicus John, ontdekt dat deze reeksen het tijdstip en de aantallen slachtoffers voorspellen van rampen. Sommige data liggen nog in de toekomst en John zet alles op alles om deze te voorkomen. De film kreeg veel kritiek in de Nederlandse pers. Floortje Smit (Volkskrant 9-4-'09) bijvoorbeeld vindt de film ongeloofwaardig en prekerig, maar ook 'Knowing slaagt er wel in van begin tot eind een mysterieuze en vooral naargeestige spanning op te roepen. (...) De film speelt feilloos in op Amerika's grootste angsten (...)'. Erik Welleweerd (Metro 9-4-'09) vindt het einde teleurstellend, maar ziet ook 'een boeiende film met een bijzonder interessant verhaal. (...) Eindelijk weer eens …Lees verder

Over Alex Proyas

Alex Proyas (23 september 1963) is een Australische filmregisseur, -schrijver en producent. Hij werd geboren in Egypte. Zijn ouders waren van Griekse afkomst. Toen Proyas drie was verhuisde hij naar Sydney.

Aan het begin van zijn filmcarrière regisseerde hij vele muziekvideo's. Hij werkte vaak samen met production-designer Patrick Tatopoulos.

Zijn eerste grote filmproductie was de filmversie van het stripboek The Crow. De hoofdrol was voor Brandon Lee. De film liep uit op een drama. Michael Massee zou in een van de laatste scènes met een pistool op Lee schieten. Het pistool bevatte naast losse flodders echter ook een echte kogel. Die kogel zorgde ervoor dat Lee uiteindelijk overleed, acht dagen voordat de film afgerond zou worden in maart 1993. In mei 1994 werd de film alsnog succesvol uitgegeven.

In 1998 schreef en regisseerde hij de sciencefictionfilm Dark City. De opbrengst van de film viel tegen ondanks de vele prijzen die de film won. …Lees verder op Wikipedia

Suggesties