Boek
Nederlands

Onder de paardendeken : Russische winterverhalen

Bundel winterverhalen, geschreven door klassieke Russische auteurs
Onderwerp
Winter, Kerstmis
Titel
Onder de paardendeken : Russische winterverhalen / verhalen van Aleksander Poesjkin, Anton Tsjechov, Fjodor Dostojevski [e.a.]
Auteur
Aleksandr S. Poesjkin Anton Tsjechov Fjodor M. Dostojevski
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2017
206 p.
ISBN
9789028280588 (hardback)

Besprekingen

De weelde van een vriesnacht

Winterkou en beregoede verhalenvertellers had Rusland altijd al in overvloed. Voeg die ingrediënten samen en je hebt een bundeltje rillend genot dat zowel fijnproevers als grote kinderen kan bekoren.

Winterkou en beregoede verhalenvertellers had Rusland altijd al in overvloed. Voeg die ingrediënten samen en je hebt een bundeltje rillend genot dat zowel fijnproevers als grote kinderen kan bekoren.

Van de legendarische Gogol over Tsjechov en Dostojevski tot de satirische Sovjet-dissident Vladimir Vojnovitsj - allemaal voelden ze zich voortgejaagd, tot op het bot verkild en poëtisch geïnspireerd door sneeuwjacht, klepperende luiken en de peilloze stilte van een bevroren sterrenhemel. Of geïrriteerd door de peilloze ellende van een mislukte Kerst, want niets menselijks is de Russische schrijver vreemd.

Om met dat laatste te beginnen: Vojnovitsj trapt de bundel Onder de paardendeken af met een kleine geschiedenis van kerstbomendiefstal, opgetekend uit de mond van het slachtoffer (een Sovjetburger die grotendeels in zijn lot berust en blij is dat er niet eens zo'n lange rij bij de kerstbomenverkoper staat, 'drieënhalf uur, n…Lees verder

Uit de rijke stal van uitgeverij Van Oorschot is voor de winterverhalen geput om de klassiekers van de negentiende en begin twintigste eeuw weer onder de aandacht te brengen. Met de bekende ‘De sneeuwstorm’ van Poesjkin, over twee gelieven die elkaar verliezen door het barre weer, en de zielige ambtenaar in 'De jas’ van Gogol. Novellen van Tsjechov, waaronder die over de kerstboom van een straatarme pandjesbaas, die de sfeer van de Christmas Carol oproept. Minder bekend maar ook spannend zijn de verhalen van onder anderen Boelgakov, Gazdanov en Paustovski, die spelen in begin twintigste eeuw. Met goede vertalingen en een mooie selectie is deze bundel een warme kennismaking voor mensen die het romantische fragment van Zjivago en Lara lezend willen beleven. Voor de kenners een fijne hernieuwde kennismaking. Stemmig nostalgisch vormgegeven bundel met een linnen rug en kartonnen omslag.

Over Aleksandr S. Poesjkin

Aleksandr Sergejevitsj Poesjkin (Russisch: Александр Сергеевич Пушкин) (Moskou, 6 juni 1799 – Sint-Petersburg, 10 februari 1837, of 26 mei 1799 – 29 januari 1837 volgens de juliaanse kalender) was een Russisch dichter. Poesjkin wordt algemeen beschouwd als de grootste Russische dichter, en tevens als een van de grootste dichters uit de wereldliteratuur. Samen met andere grote Russische schrijvers, zoals Lermontov, Gogol, Toergenjev, Tjoettsjev, Dostojevski, Tolstoj en Tsjechov behoort Poesjkin tot de zogenoemde gouden eeuw van de Russische literatuur.

Leven

Poesjkin werd geboren in Moskou als zoon van een (verarmd) adellijk geslacht. Zijn overgrootvader langs moederszijde was Abram Petrovitsj Gannibal (1696-1781), een adoptiefzoon van tsaar Peter de Grote en Catharina I, die als achtjarig jongetje als geschenk was gegeven aan de tsaar. Vroeger werd meestal gedacht dat Gannibal afkomstig was uit Abessinië (Ethiopië of Eritrea), maa…Lees verder op Wikipedia

Suggesties