Boek
Nederlands
Een 20-jarige, die een kamer bewoont in het huis van een rijk en ambitieus Tory-parlementslid in de periode Thatcher, verkent de wereld van geld, macht, verdovende middelen en herenliefde.
Titel
De schoonheidslijn
Auteur
Alan Hollinghurst
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The line of beauty
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2011 | Andere uitgaves
496 p.
ISBN
9789044620207 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Na te zijn afgestudeerd in Oxford mag Nick Guest in 1983 tijdelijk wonen op een zolderkamer bij de ouders van zijn beste vriend, als hij op University College London een proefschrift gaat schrijven over Henry James. Omdat Toby's vader, parlementslid Gerald Fedden, de rijzende ster is van de regeringspartij van premier Thatcher, leert Nick veel bekende mensen kennen. Daarnaast komt hij als homo uit de kast en heeft zijn eerste homo-relatie. In 1986 woont hij nog bij de Feddens, is een doorgewinterde homo geworden die veel coke gebruikt en een relatie heeft met een studievriend die miljonair is. Maar als in 1987 de publiciteit heen valt over Fedden en ook Nicks homoleven wordt genoemd, moet hij vertrekken. Van de drie eerdere romans van de Engelsman is 'De zwembadmentaliteit' de bekendste. Deze vierde werd bekroond met de Man Booker Prize 2004. Het is een prachtige literaire roman, vergelijkbaar met werk van James, Conrad, Greene. Het sterk opgebouwde verhaal dat een erg mooi beeld geef…Lees verder

Over Alan Hollinghurst

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Alan Hollinghurst (Stroud (Gloucestershire), 26 mei 1954) is een Brits schrijver. Voor zijn roman The Line of Beauty won hij in 2004 de Booker Prize.

Hollinghurst studeerde Engelse literatuur aan het Magdalen College te Oxford. In 1981 ging hij lesgeven aan de Universiteit van Londen. Tevens werd hij een fellow van Somerville College, Oxford. Van 1982 tot 1995 was hij adjunct-hoofdredacteur van het The Times Literary Supplement.

Werken

Poëzie

  • Isherwood is at Santa Monica, Oxford: Sycamore Press 1975
  • Confidential Chats with Boys, Oxford: Sycamore Press 1982 (gebaseerd op het boek "Confidential Chats With Boys" van William Lee Howard, MD., 1911, Sydney, Australië)

Vertalingen

  • Bazajet van Jean Racine, 1991
  • Bérénice van Jean Racine, 2012

Lees verder op Wikipedia