Boek
Nederlands

Ik zal de wereld nooit meer zien : aantekeningen uit de gevangenis

Ahmet Altan (auteur), Hamide Doğan (vertaler)
+1
Ik zal de wereld nooit meer zien : aantekeningen uit de gevangenis
×
Ik zal de wereld nooit meer zien : aantekeningen uit de gevangenis Ik zal de wereld nooit meer zien : aantekeningen uit de gevangenis

Ik zal de wereld nooit meer zien : aantekeningen uit de gevangenis

Persoonlijk relaas door de Turkse schrijver en journalist (1950) over zijn verblijf in de gevangenis als politieke gevangene na de mislukte coup van 2016.
Titel
Ik zal de wereld nooit meer zien : aantekeningen uit de gevangenis
Auteur
Ahmet Altan
Vertaler
Hamide Doğan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Dünyayi bir daha görmeyeceğim
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
204 p.
ISBN
9789403144405 (hardback)

Besprekingen

De gevangene als botanist

Essays. Terwijl u dit leest, zit de Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan (69) achter de tralies. Sinds juli 2016 speelt hij een kat-en-muisspel met de dienaars van president Erdogan.

'Tot op de dag van vandaag ben ik nooit in de gevangenis wakker geworden, niet één keer. (...) Als je me opsluit zal ik de wereld rondreizen op de vleugels van mijn onbegrensde geest'. (...) Omdat ik, zoals alle schrijvers, over magie beschik.' Van een ter dood veroordeelde verwacht je dit geenszins. En toch zijn het de laatste woorden van Ik zal de wereld nooit meer zien, Ahmet Altans bundel van 19 korte essays die door zijn advocaat naar buiten werden gesmokkeld.

Altan behoort tot de bijna 50.000 Turken die na de mislukte staatsgreep van juli 2016 in de cel belandden. President Erdogan bediende zich van de coup om af te rekenen met zijn rivaal, Fethullah Gülen, en onwaarschijnlijke aantallen ambtenaren, militairen, academici, schrijvers en journalisten te vervolgen. Omdat zij ­Gülen-aanhangers waren of daar ten onrechte van werden beschuldigd, of omdat zij geboekstaafd stonden als critici van het staatshoofd.

Altan, die negen romans en vi…Lees verder

Ahmet Altan (1950), een bekende Turkse journalist en schrijver, schrijft in dit boek over zijn belevenissen en indrukken toen hij samen met zijn broer Mehmet in 2016 werd gearresteerd naar aanleiding van de (mislukte) staatsgreep van 15 juli 2016 in Turkije. Hij wordt beschuldigd van het geven van een 'subliminale' tv-boodschap na de coup. In 2007 richtte hij het dagblad Taraf op en was tot 2012 hoofdcolumnist. In 2018 werd hij in hoger beroep tot levenslange gevangenisstraf in eenzame opsluiting veroordeeld. In eenvoudige, pakkende taal verwoordt hij zijn gedachten en wat hij zoal beleeft. Zo portretteert hij zijn kooi, beschrijft zijn twee vrome medegevangenen (kolonels) en vertelt over wat hij te eten krijgt. Hij leest onder andere een boek van Tolstoj uit de bibliotheek. Hij verwoordt zijn gevoelens en gedachten: 'De werkelijkheid heeft mij niet veroverd. Ik heb de werkelijkheid veroverd. Ik ben schrijver. Mijn lezers onthalen mij als schrijver, als gast in hun huizen.' Indrukwekk…Lees verder