Boek
Nederlands

Een wandeling in mei

Poe͏̈tische tekst, van een project waartoe ook een 'sonische expeditie' (podcast via een website) en een wandelroute behoren, over waarnemingen en herinneringen tijdens het wandelen in Zuid-Limburg en mede bedoeld als hulde aan het klassieke gedicht 'Mei' (1889) van Herman Gorter.
Titel
Een wandeling in mei
Auteur
A.H.J. Dautzenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2021
87 p. : ill.
ISBN
9789493256149 (paperback)

Besprekingen

Als writer in residence van de organisaties Tilt en Wanderlöss verbleef A.H.J. Dautzenberg (1967, Heerlen) in mei 2021 in het Zuid-Limburgse Gulpdal. Naar aanleiding van dagelijkse wandelingen schreef hij een lang gedicht en maakte hij samen met Rob Moonen een podcast. Het zakboekje beslaat een routekaartje, een inleiding en acht delen poëzie. Die is zowel episch (verhalende zegging, waarnemingen en opsommingen) als lyrisch (telkens jubelende toon, verdichting van beeldspraak) en kent fragmenten die alleen uit leestekens bestaan! Het onzegbare? Twee stukjes met subtitel ‘De T-splitsing’ worden consequent uitgewerkt na respectievelijk 'Het wandelweggetje dat naar links leidt' en 'Het geitenpaadje dat naar rechts afbuigt'. De 'sonische expeditie' (de podcast) duurt 54 minuten en is te vinden via een website. Dit originele en eenvoudig toegankelijke project met volop herinneringen en literaire trouvailles is niet alleen een hulde aan de natuur maar ook aan de klassieke bundel ‘Mei’ (1889…Lees verder

Over A.H.J. Dautzenberg

Antonius Hedwig Jozef (Anton) Dautzenberg (Heerlen, 13 december 1967), meestal A.H.J. Dautzenberg genoemd, is een Nederlandse schrijver.

Literatuur

In 2004 verscheen Dautzenbergs eerste boek Doodspraak, een verzameling interviews - samen met Eric-Jan van Gorkum, onder andere uit Vara TV-Magazine en HUMO. Daarna publiceerde hij een aantal boeken onder het pseudoniem Troy Titane. In 2010 verscheen de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en in 2011 Samaritaan, over de keuze om bij leven een nier ter donatie af te staan aan een onbekende en de reacties daarop. Dautzenberg vertelde in 2014 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen dat hij deze nierdonatie had verzonnen. In 2016 bleek dat Dautzenberg tijdens het VPRO-programma met de waarheid speelde, en wel degelijk een nier heeft afgestaan.

Dautzenbergs werk valt geregeld in de prijzen e…Lees verder op Wikipedia