Boek
Nederlands

Onder het plaveisel het moeras

+1
Onder het plaveisel het moeras
×
Onder het plaveisel het moeras Onder het plaveisel het moeras

Onder het plaveisel het moeras

In de reeks:
Genre:
Derde deel van een autobiografische cyclus over het leven van een Brabantse student in het roerige Amsterdam van de jaren '70.
Titel
Onder het plaveisel het moeras
Auteur
A.F.Th. Van der Heijden
Taal
Nederlands
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013 | Andere uitgaves
813 p.
ISBN
9789023479727 (hardback)

Besprekingen

In de eerste twee delen van de romancyclus 'De tandeloze tijd' zagen we Albert Egberts heen en weer gaan tussen zijn jeugd en zijn studententijd in Nijmegen. In dit tweede boek van het derde deel (het eerste boek is 'Het hof van barmhartigheid'*) zien we hoe hij zijn kandidaatsexamen aflegt en op weg gaat naar Amsterdam. Daar vangt een nieuw leven aan voor de vrienden; dat van Felix is gewijd aan de kunst, waaraan hij zelfs Thjum opoffert. Het leven van Albert ontspoort definitief op zijn tienduizendste levensdag, waarna hij zich verstrikt in het web van drugs en, met de schaar van de junk in de hand, zijn neergang voltooit. Hier wacht hem de afgrond. We zien hem eindelijk terug op de al in de proloog 'De slag om de Blauwbrug' beschreven koninginnedag 1980, de kroningsdag van Beatrix. De beide boeken van deel drie, zonder twijfel de meest exuberante van de cyclus, bevatten alles aan toon en personages en gebeurtenissen die in de eerder gepubliceerde delen al waren geïntroduceerd -maar…Lees verder

Over A.F.Th. Van der Heijden

Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden (Geldrop, 15 oktober 1951) is een Nederlandse schrijver. Hij begon te publiceren onder de naam Patrizio Canaponi en publiceerde ook onder zijn initialen, als A.F.Th..

Algemeen

Van der Heijden is een schrijver van autobiografische verhalen en romans. In zijn werk is het eigen leven van de schrijver te herkennen. Dit maakt dat het gehele oeuvre met elkaar verbonden is. Dat wil echter niet zeggen dat gebeurtenissen en personen in zijn werk een getrouwe afspiegeling zijn van zijn eigen leven: hij gebruikt deze vrij, om ze te combineren met fictie, filosofische uitweidingen en een treffende sfeertekening van de Nederlandse sociale en culturele geschiedenis vanaf de jaren vijftig.

Van der Heijden wordt weleens gezien als de vertegenwoordiger van een generatie die na de oorlog opgroeide; dit in tegenstelling tot schrijvers als Harry Mulisch, Willem Frederik…Lees verder op Wikipedia