Boek
Nederlands

7B : roman

Aafke Romeijn (auteur)
In 2040 worden in gebouwencomplex 7B bij Konnekt, een social medium, compromitterende foto’s op het netwerk geplaatst.
Titel
7B : roman
Auteur
Aafke Romeijn 1986-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
263 p.
ISBN
9789029544160 (paperback)

Besprekingen

7B

Eerste zin. Toen ze met graafmachines kwamen, wist ik nog niet hoe diep en breed de gaten zouden zijn die ze de jaren erna in mijn oppervlak zouden slaan.

 

 

 

Het is 2040. In Groningen staat een kolossaal gebouw, een wijk op zich bijna, met een grote, rode rand errond, als een Saturnusring. Dat gebouw, 7B, is de setting voor de tweede roman van Aafke Romeijn, naast schrijfster ook muzikante en zangeres. 7B , zoals de titel van het boek luidt, speelt in dezelfde wereld waarin Romeijn ook al haar debuut Concept M situeerde. Ongeveer de halve bevolking bestaat er uit kleurlozen, extreem kwetsbare mensen die kleurstoffen toegediend krijgen via een kastje op hun rug. Doordat die kleurstoffen zeldzaam en duur zijn, zetten die kleurlozen de sociale zekerheid onder druk en duiken er terroristische groepen op die hun mening, dat die kleurlozen een overtollige bevolkingsgroep zijn, met bomaanslagen kracht bijzetten.

Centraal in 7B staan Menno en Hannah, een oorlogsveteraan met een angstpsychose en zijn vrouw, die moderator is bij Konnekt, een door de Europese overheid opgezet sociaal netwerk dat Facebook en co. moest vervangen…Lees verder

In het jaar 2040 is in de provincie Groningen een nieuwe stad verrezen, 7B, met enorme gebouwencomplexen voor militaire trainingen. In Nederland heerst dan de kleurlozenziekte, waarbij mensen hun kleuren kwijtraken en kleurstoffen nodig hebben, bijvoorbeeld uit Turkije. Eén van deze patiënten is Hannah. Zij is getrouwd met Menno, een veteraan met een oorlogstrauma. Zijn vriend Michiel is bij een missie spoorloos verdwenen. Het echtpaar heeft een tweeling: Timsen en Yaya. Hannah werkt als moderator bij Konnekt, een door de Europese overheid ontworpen sociaal medium. Zij heeft daar een vriendin, Merel. Een infiltrante van de Europese geheime dienst, Anne, verdenkt Merel ervan compromitterende foto's op het netwerk te plaatsen. Er volgt een achtervolging in het niet voltooide 7A. Het boek is vooral een spionageroman. Het verhaal wordt uit verschillende perspectieven verteld; soms verwarrend voor de lezer. Voor meer gevorderde lezers van dit genre. In een dankwoord geeft Romeijn nog een k…Lees verder

Over Aafke Romeijn

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Aafke Romeijn (Overasselt, 1 december 1986) is een Nederlandse muzikant, schrijfster en journaliste. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2012 maakte ze haar debuut als popmuzikant. Ze heeft opiniestukken geschreven voor o.a. de Volkskrant, Trouw, LINDA., Vrij Nederland, VPRO's 3voor12 (afdeling Utrecht), de Stellingdames, Elle, Hard//Hoofd, One World, Viva en Joop.nl.

Biografie

Romeijn groeide op in een familie van professionele muzikanten en begon op vierjarige leeftijd met harples. Op haar elfde ging ze al naar de jongtalentklas van het conservatorium Arnhem, later Utrecht, tegelijkertijd begon ze met componeren. Op haar 14e won ze voor het eerst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert van de VPRO en het NBE.

Ze studeerde compositie in Den Haag bij Richard Ayres en Martijn Padding, piano bij Geof…Lees verder op Wikipedia