Stad Antwerpen bouwt nieuwe bib in Borgerhout

Antwerpen bouwt een bibliotheek voor de toekomst op het Moorkensplein in Borgerhout. 

Moorkensplein

Waarom een nieuwe bib?

De huidige bib Vrede is een tijdelijke bibliotheek, in afwachting van een nieuwe. Want Borgerhout verdient een bibliotheek van de toekomst. Een inspirerende, open leeromgeving waar je eenvoudig binnenstapt, waar je kan leren en je amuseren, je hele leven lang, samen met andere Borgerhoutenaars. 

Zoektocht naar een nieuwe locatie

Een locatie vinden voor een nieuwe bibliotheek is niet evident. Misschien weet je nog dat er plannen waren om de nieuwe bibliotheek onder te brengen in de Peperbus, de kerk in de Sint-Janstraat bij het Krugerplein. Maar UNIZO trok zich terug uit het herbestemmingsproject voor de kerk en de stad moest op zoek naar een nieuwe locatie voor de bib.

Basis van de zoektocht 

Het BIB-plan vormt de basis voor de zoektocht. Dat plan zegt dat de bezoeker centraal moet staan in de nieuwe bibliotheek. Het plan zegt ook dat er volop kansen moeten zijn voor kinderen en jongeren om leesplezier te ervaren, samen te studeren en te creëren. Zo willen de bibliotheken bijdragen aan een hogere gekwalificeerde uitstroom van jongeren in onze stad.

Kortom, een huis voor kinderen, jongeren en hun ouders, in het hart van Borgerhout. Waar je verschillende dingen kan doen en waar iedereen welkom is. En waar vooral de huidige én toekomstige buurtbewoners vinden wat ze nodig hebben. 

Waar kan je zo’n vernieuwend gebouw realiseren? 
We kwamen uit bij een plek vlak bij de huidige bibliotheek: het Moorkensplein.

Waarom hier? 

Uit onderzoek blijkt dat het Moorkensplein de beste locatie is voor de nieuwe bib. Hier zijn heel wat redenen voor:

 1. Hier hebben we de kans en de ruimte om samen met de nieuwe bib ook een nieuw kinderdagverblijf te maken. Want leesplezier, dat begint in de wieg. 
 2. Het Moorkensplein ligt in het hart van Borgerhout. Het is een veilige en autoluwe ontmoetingsplek voor iedereen. En een mooie toevoeging aan het nu al levendige aanbod op het plein.
 3. De nieuwe bib is makkelijk bereikbaar voor de vele kinderen en jongeren uit de buurt. Hier vinden ze een plek om elkaar te ontmoeten, te leren, te lezen, te maken… Uiteraard is iedereen welkom in de nieuwe bib.
 4. Bib Vrede ligt al op het plein. Jij kent de bibliotheek, de bibliotheek kent jou. Dat biedt heel wat voordelen. 
 5. Op deze locatie hebben we de mogelijkheid om een nieuw en toegankelijk gebouw te maken, voorzien van alle moderne faciliteiten. Want Borgerhout verdient een bibliotheek van de toekomst.
 6. We weten dat je graag meer groen wil in de buurt. Op deze plek maken we een gebouw met een park aan de voorkant en een groene binnentuin, zodat buiten en binnen in elkaar overlopen
 7. We hebben plaats om een gezellige agora te maken, een grote ruimte waar iedereen welkom is. Je vindt er het warm onthaal van de bib, studie- en pc-plekken, een zithoek, koffie en de collectie voor kinderen en tieners.
 8. De agora, de binnentuin, het park, een stille ruimte in de bib… Jij kiest waar je wil zijn naargelang wat je wil doen. Alles kan, niets moet. 
 9. In deze buurt liggen heel wat scholen. Zo kunnen we veel leerlingen verwelkomen. In de nieuwe bib krijgen ze volop kansen om te leren en te creëren. 

Wat kan je er doen? 

Een nieuw gebouw betekent: heel veel mogelijkheden. Een bibliotheek anno 2023 is al lang niet meer de plek waar je alleen naartoe gaat om boeken te ontlenen. Met het BIB-plan, de eerste ontwerpplannen en onze kennis over de buurt in het achterhoofd, zijn dit enkele mogelijkheden over wat je zal kunnen doen in de nieuwe Bib Moorkensplein:

 • Kom op eender welk moment van de dag naar de bib en de binnentuin, dankzij  onbemande openingsuren. Dat zijn extra ruime openingsuren (van 7 tot 22 uur) zonder dat er personeel aanwezig is.
 • Spreek af met je vrienden in de ‘agora’. Deze ruime inkomhal is het eerste wat je ziet als je binnenkomt. Hier vind je de onthaalzone, een zithoek, koffie, gratis wifi, de collectie voor baby's, peuters, kinderen en tieners en studieplekken. Het wordt een nieuwe ontmoetingsplek in Borgerhout. 
 • In de agora, maar ook in de rest van de bibliotheek zijn er heel veel pc’s om te surfen, te gamen of om bij te leren. Want we weten dat je die graag gebruikt. 
 • Maak je huiswerk of studeer aan een van de gezellig ingerichte studieplekken. Nood aan of zin in een andere werkplek dan je (thuis)kantoor? Je bent heel welkom.
 • Behoefte aan frisse lucht? In de nieuwe bib zal er een groene binnentuin zijn, met zitplekken en op maat van kinderen en hun ouders Geniet er van het zonnetje en een deugddoend briesje.
 • Doe mee met workshops, kom naar voorstellingen kijken en maak je eigen verhaal in het makerslab. 
 • Onze medewerkers zoeken samen met jou naar de boeken, strips en magazines die perfect bij je passen. 
 • Je kind afgezet in het kinderdagverblijf? Zoek in de bib meteen leuke boeken voor jezelf en voor je kinderen.
 • Ontmoet de schrijvers van jouw favoriete boeken of lees samen met andere buurtbewoners. 
 • Ontdek het Taalpunt Nederlands en gebruik allerlei gratis materialen om Nederlands te leren.

Inspraakmoment

Samen met jou willen we werken aan een definitief ontwerp voor de bibliotheek. We zijn dan ook erg benieuwd naar jouw ideeën en jouw wensen. Laat ze hier achter of kom naar het infomoment op 28 maart.

Je ontdekt er de voorlopige plannen, je hebt de kans om jouw ideeën te delen en vragen te stellen aan onze medewerkers. We luisteren graag. 

Kom naar het infomoment en bepaal mee hoe dit nieuw stukje Borgerhout er zal uitzien. Breng gerust je buren, vrienden en familie mee. Samen maken we er iets moois van. 

Tijdlijn

Hoe gaat het nu verder? 

Voorjaar 2023

We stellen een ontwerpteam aan. Zij tekenen de plannen voor het nieuwe gebouw.

28 maart 2023

Tijdens een infomoment voor de hele buurt ontdek je de voorlopige plannen, kan je vragen stellen en je ideeën delen. Dankzij jouw inbreng kan het ontwerpteam verder werken aan het ontwerp.

Najaar 2023

Goedkeuring voorontwerp. Dat wil zeggen dat het ontwerp van de bibliotheek en de rest van het gebouw bijna klaar is. Hierna zijn enkel nog kleine aanpassingen mogelijk.

Eind 2023

Goedkeuring van het definitief ontwerp. We dienen de bouwaanvraag in en het openbaar onderzoek start.