Een bibbezoek is voor u niet altijd gemakkelijk? Als lid van de Antwerpse bibliotheken geniet u gratis van een deel van de bibliotheekcollectie, gewoon vanuit uw huiskamer.

Vrouw volgt online cursus van de bib bij haar thuis

Voor sommige van deze diensten hebt u een Mijn Bibliotheekaccount nodig. Met de barcode van uw A-kaart en uw geboortedatum maakt u in enkele stappen veilig een persoonlijke account aan.

Lees digitale kranten en tijdschriften

Bent u op zoek naar nieuws of wilt u de actualiteit op de voet volgen? In de bibliotheek leest u iedere dag verschillende kranten en tijdschriften op papier of digitaal. Maar ook bij u thuis hebt u toegang tot de meest gekende internationale kranten en tijdschriften.

Gopress: Vlaamse kranten en tijdschriften online (enkel in de bibliotheek)

In de bibliotheek leest u de krant van de dag op de publieke computers of op uw eigen tablet of smartphone via het draadloos netwerk van de bibliotheek. De kranten van de laatste zeven dagen zijn beschikbaar, net als de laatste edities van Trends, Knack en Le Vif/L'Express. Alle artikels zijn beschikbaar via de zoekfunctie.

Bekijk een demo van Gopress

PressReader: internationale kranten en tijdschriften online (in de bib en bij u thuis)

Kies uit meer dan 7.000 kranten en tijdschriften in verschillende talen. Grote titels als The Wall Street Journal of The Washington Post, maar ook bladen als Vogue en Vanity Fair. U leest deze publicaties niet alleen binnen de muren van de bib maar ook op uw eigen mobiel toestel. Als u met uw tablet of smartphone verbinding maakt met het draadloos netwerk in de bib, blijft u zeven dagen lang gratis toegang hebben tot alle inhoud van PressReader.

In de bib

 • Gebruik uw eigen toestel of een tablet van de bibliotheek
 • Log in op ons gratis internet via ‘gratis wifi Stad Antwerpen'
 • Lees uw krant of tijdschrift op www.pressreader.com

Bij u thuis

Download via de app kranten en magazines naar keuze op uw  tablet of smartphone. En lees thuis rustig verder. Tot 7 dagen na uw bezoek aan de bib kunt u nog items downloaden op uw eigen toestel.

Bekijk een demo van Pressreader (Engels)

Gopress krantenarchief (in de bib en bij u thuis)

Met de internetpc's in de bibliotheek krijgt u toegang tot een digitaal archief van artikels uit Vlaamse kranten en tijdschriften.
Als lid van de bibliotheek kunt u dit archief thuis raadplegen via uw Mijn Bibliotheekaccount.

Bekijk de instructievideo 'zoeken in het krantenarchief'

Historisch krantenarchief Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen

Bibliotheekleden uit de provincie Antwerpen hebben gratis toegang tot het historisch archief van de Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen. De historische collectie van beide kranten wordt op dit moment gedigitaliseerd door uitgever Mediahuis en haar partners, de provincie Antwerpen, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het MAS, het stadsarchief van Mechelen en de Universiteit Antwerpen. 

Op dit moment is de periode 1891-1988 en 2004 tot nu reeds doorzoekbaar. Om in te loggen hebt u een Mijn Bibliotheekaccount nodig.

Log in en doorzoek het GvA-archief

Stream onbeperkt kwaliteitsfilms

Als filmliefhebber geniet u thuis van een uitgebreide selectie van kwalitatieve, Belgische en internationale (kort)films en documentaires.

Platform Dalton.be

Via het platform www.dalton.be bekijkt u het beste van MOOOV filmfestival, DOCVILLE, Kortfilmfestival Leuven of JEF filmfestival. Dit aanbod is een aanvulling op de bestaande dvd-collecties in de bibliotheken.

Hoe werkt het?

De streaming gebeurt via Mijn Bibliotheek volgens deze eenvoudige stappen:

 • Hebt u nog geen Mijn Bibliotheekaccount? Registreer u dan eerst.
 • Surf naar www.dalton.be
 • Klik rechtsbovenaan op 'Aanmelden'
 • Kies voor Aanmelden via Mijn Bibliotheek
 • Meld u gratis aan met uw Mijn Bibliotheekaccount

LET WEL!

Dalton Distributions liet ons recent weten dat er technische problemen zijn bij de login van bibliotheekleden. Als u een mail stuurt naar Info@dalton.be en vermeldt dat u lid bent van de bibliotheek van Antwerpen, krijgt u gratis een login.

Kies uit 30 online cursussen

Nog tot 30 juni 2020 kan u als lid van de bib gratis online cursussen volgen. De bibliotheek werkt hiervoor samen met Skillstown. Via uw Mijn Bibliotheekaccount logt u in op hun website en kiest u een cursus.

Hoe werkt het?

Het aanbod verkennen en een cursus volgen, gebeurt als volgt:

De onderwerpen gaan over digitale vaardigheden, talen en vrije tijd. De trainingen bestaan uit modules theorie en praktijkopdrachten. Bijkomend krijgt u elke maand ook gratis toegang tot een ‘webinar van de maand’, dat is een uiteenzetting door een specialist.

Geniet van ingesproken boeken

Voor leden met een leesbeperking, is er de gratis Anders Lezen app. Dat is een toepassing om luisterboeken en e-boeken te lezen op uw tablet of smartphone. De app maakt boeken toegankelijk door het gebruik van computerstem, tekstvergroting, kleurencontrasten, tekstmarkering en koppeling met braille-apparaten.

U kunt met deze app boeken online lezen maar ook boeken downloaden naar uw toestel zodat u achteraf kan blijven doorlezen, ook als u niet bent verbonden met het internet.

Lees meer over de collectie voor leden met een leesbeperking

Geef uw kind letterlijk leesplezier

Bent u (groot-)ouder en wilt u uw kind leesplezier laten ontdekken op een andere manier? Leen gratis Fundels via uw Mijn Bibliotheekaccount. Fundels zijn digitale prentenboeken en eerste leesboekjes, aangevuld met oefeningen en spelletjes. De combinatie van tekst, beeld en animatie stimuleert het taalgevoel van jonge kinderen.

Fundels prentenboeken

Fundels Prentenboeken brengen bestaande prentenboeken tot leven voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Deze 'bundels vol fun' bestaan uit de geanimeerde versie van het boek, aangevuld met spelletjes en oefeningen.

Mogelijkheden 

 • Lees in het boek waarbij de tekst kan worden voorgelezen en ondertiteld, in verschillende talen.
 • Bekijk een geanimeerde versie van het boek in verschillende talen.
 • Maak tekeningen en kleur kleurplaten in.
 • Speel spelletjes waarin de figuren uit het boek steeds verschijnen.
 • Maak knutselwerkjes aan de hand van uitgeschreven knutselactiviteiten.
 • Maak zelf een filmpje op basis van de achtergrondplaten en figuren uit het boek.

Fundels AVI-leesboeken

Fundels AVI-boeken laten kinderen tussen 6 en 10 jaar spelenderwijs verder bouwen aan hun taal- en leesontwikkeling door oefeningen op algemene leesvaardigheden, technisch en begrijpend lezen.

Mogelijkheden

 • Lees in het boekje op verschillende manieren: voorleesstem, oplichten van woorden, begeleid zelfstandig lezen.
 • Maak oefeningen en spelletjes rond technisch lezen op basis van het AVI-leesniveau van het boekje.
 • Maak oefeningen en spelletjes rond begrijpend lezen op basis van de inhoud van het boekje.

Download de app

De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android en PC. Download de gratis lees-app 'Fundels' in Google Play of in de App Store.

De AVI-boekjes zijn beschikbaar in de App Store voor op tablets en online. Download de gratis lees-app ‘Fundels’ in de App Store

Hoe werkt het?

Als lid van de Antwerpse bibliotheken kan u gratis Fundels lenen.

Ontdek hier stap voor stap hoe u dit doet.

Nodig de bib uit bij u thuis

Bent u tijdelijk of voor langere tijd zelf niet in de mogelijkheid om naar de bibliotheek te komen? Via de dienst Bib aan Huis laat u uw bibliotheekmaterialen gratis bij u thuis brengen.

Informeer bij uw wijk- of districtsbibliotheek of neem contact op met het stedelijk contactcenter op het nummer 03 22 11 333.