Is een bibbezoek voor jou niet altijd gemakkelijk? Als lid van de Antwerpse bibliotheken geniet je gratis van een deel van de bibliotheekcollectie, gewoon vanuit je huiskamer.

Vrouw volgt online cursus van de bib bij haar thuis

Voor sommige van deze diensten heb je een Mijn Bibliotheekaccount nodig. Met de barcode van je A-kaart en je geboortedatum maak je in enkele stappen veilig een persoonlijke account aan.

Ben je leerkracht in een Antwerpse school? Op www.antwerpen.be/bibvoorscholen vind je alles over het aangepaste scholenaanbod, ook digitaal!

Lees digitale kranten en tijdschriften

Ben je op zoek naar nieuws of wil je de actualiteit op de voet volgen? In de bibliotheek lees je iedere dag verschillende kranten en tijdschriften op papier of digitaal. Maar ook bij jou thuis heb je toegang tot de meest gekende internationale kranten en tijdschriften.

Gopress: Vlaamse kranten en tijdschriften online (enkel in de bibliotheek)

In de bibliotheek lees je de krant van de dag op de publieke computers of op je eigen tablet of smartphone via het draadloos netwerk van de bibliotheek. Gebruik de link http://bibliotheek.gopress.be.

De kranten van de laatste zeven dagen zijn beschikbaar, net als de laatste edities van Trends, Knack en Le Vif/L'Express. Alle artikels zijn beschikbaar via de zoekvenster op de homepagina.

PressReader: internationale kranten en tijdschriften online (in de bib en bij jou thuis)

Kies uit meer dan 7.000 kranten en tijdschriften in verschillende talen. Grote titels als The Wall Street Journal of The Washington Post, maar ook bladen als Vogue en Vanity Fair. Je leest deze publicaties niet alleen binnen de muren van de bib maar ook op je eigen mobiel toestel. Als je met je tablet of smartphone verbinding maakt met het draadloos netwerk in de bib, blijf je zeven dagen lang gratis toegang hebben tot alle inhoud van PressReader.

In de bib

 • Gebruik je eigen toestel of een tablet van de bibliotheek
 • Log in op ons gratis internet via ‘gratis wifi Stad Antwerpen'
 • Lees je krant of tijdschrift op www.pressreader.com

Bij jou thuis

Download via de app kranten en magazines naar keuze op je tablet of smartphone. En lees thuis rustig verder. Tot 7 dagen na je bezoek aan de bib kan je nog items downloaden op je eigen toestel.

Bekijk een demo van Pressreader (Engels)

Gopress krantenarchief (in de bib en bij jou thuis)

Met de internetpc's in de bibliotheek krijg je toegang tot een digitaal archief van artikels uit Vlaamse kranten en tijdschriften.
Als lid van de bibliotheek kan je dit archief thuis raadplegen als je je aanmeldt bij Mijn Bibliotheek.

Je kan de artikels opzoeken via het tabblad ‘krantenarchief’ in de catalogus of rechtstreeks via bibliotheek.be/krantenarchief

Historisch krantenarchief Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen

Bibliotheekleden uit de provincie Antwerpen hebben gratis toegang tot het historisch archief van de Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen. De historische collectie van beide kranten wordt gedigitaliseerd door uitgever Mediahuis en haar partners, de provincie Antwerpen, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het MAS, het stadsarchief van Mechelen en de Universiteit Antwerpen. 

Op dit moment is de periode 1891-1988 en 2004 tot nu reeds doorzoekbaar. Om in te loggen heb je een Mijn Bibliotheekaccount nodig.

Log in en doorzoek het GvA-archief

Geniet van ingesproken boeken

Voor leden met een leesbeperking, is er de gratis Anders Lezen app. Dat is een toepassing om luisterboeken en e-boeken te lezen op je tablet of smartphone. De app maakt boeken toegankelijk door het gebruik van computerstem, tekstvergroting, kleurencontrasten, tekstmarkering en koppeling met braille-apparaten.

Je kan met deze app boeken online lezen maar ook boeken downloaden naar je toestel zodat je achteraf kan blijven doorlezen, ook als je niet bent verbonden met het internet.

Lees meer over de collectie voor leden met een leesbeperking

Geef je kind letterlijk leesplezier

Ben je (groot-)ouder en wil je jouw kind leesplezier laten ontdekken op een andere manier? Leen gratis Fundels via je Mijn Bibliotheekaccount. Fundels zijn digitale prentenboeken en eerste leesboekjes, aangevuld met oefeningen en spelletjes. De combinatie van tekst, beeld en animatie stimuleert het taalgevoel van jonge kinderen.

Fundels prentenboeken

Fundels Prentenboeken brengen bestaande prentenboeken tot leven voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Deze 'bundels vol fun' bestaan uit de geanimeerde versie van het boek, aangevuld met spelletjes en oefeningen.

Mogelijkheden 

 • Lees in het boek waarbij de tekst kan worden voorgelezen en ondertiteld, in verschillende talen.
 • Bekijk een geanimeerde versie van het boek in verschillende talen.
 • Maak tekeningen en kleur kleurplaten in.
 • Speel spelletjes waarin de figuren uit het boek steeds verschijnen.
 • Maak knutselwerkjes aan de hand van uitgeschreven knutselactiviteiten.
 • Maak zelf een filmpje op basis van de achtergrondplaten en figuren uit het boek.

Fundels AVI-leesboeken

Fundels AVI-boeken laten kinderen tussen 6 en 10 jaar spelenderwijs verder bouwen aan hun taal- en leesontwikkeling door oefeningen op algemene leesvaardigheden, technisch en begrijpend lezen.

Mogelijkheden

Lees in het boekje op verschillende manieren: voorleesstem, oplichten van woorden, begeleid zelfstandig lezen.

 • Maak oefeningen en spelletjes rond technisch lezen op basis van het AVI-leesniveau van het boekje.
 • Maak oefeningen en spelletjes rond begrijpend lezen op basis van de inhoud van het boekje.

 

 • De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android en PC. Download de gratis lees-app 'Fundels' in Google Play of in de App Store.
 • De AVI-boekjes zijn beschikbaar in de App Store voor op tablets en online. Download de gratis lees-app ‘Fundels’ in de App Store

 

Nodig de bib thuis uit

 

Ben je tijdelijk of voor langere tijd zelf niet in de mogelijkheid om naar de bibliotheek te komen? Via de dienst Bib aan Huis laat je jouw bibliotheekmaterialen gratis bij jou thuis brengen.

 

Informeer bij je wijk- of districtsbibliotheek of neem contact op met het stedelijk contactcenter op het nummer 03 22 11 333.