Openbare bibliotheek Antwerpen

Netwerk in Vlaanderen

Het concept van het Taalpunt Nederlands dat door de Antwerpse bib werd ontwikkeld is ondertussen al overgenomen door andere bibliotheken in Vlaanderen.

In de stad Antwerpen  beschikken  7 bibliotheken over een Taalpunt Nederlands : bib Permeke, in de bib van Borgerhout, Deurne, Hoboken, op Linkeroever, Luchtbal en het Kiel.
Daarbuiten gingen de bibliotheken van Turnhout, Kapellen en Geel als eersten mee in zee.
In 2014 startten ook in Vlaams-Brabant een aantal bibliotheken met een Taalpunt Nederlands: de bib van Vilvoorde, Liedekerke, Sint-Genesius-Rode, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Affligem, Machelen, Dilbeek, Kortenberg, Hoeilaart, Zemst, Overijse, Asse, Zaventem, Kapelle-op-den-Bos,Ternat en Grimbergen.
In het najaar van 2015 openden de bibliotheken van Ninove, Leuven en Tienen hun Taalpunt Nederlands.
 In 2016 volgden de bibliotheken van Knokke-Heist, Mechelen, Beerse, Brecht, Genk, Heist-op-den-Berg, Herentals en Roeselare  en in Vlaams-Brabant traden ook de bibliotheken van Gooik, Roosdaal, Hoegaarden, Opwijk, Merchtem, Meise, Wemmel en Landen toe tot het netwerk. Zo breidt het netwerk zich steeds verder uit over Vlaanderen.
In 2015 werd het concept en de lay-out ook gedeponeerd.

In 2014 wonnen de Taallabs in het Taalpunt Nederlands de bronzen Bib Web Award 2014 in de categorie Mediawijzer. Deze taallabs zijn een actief onderdeel van de Taalpunten Nederlands in deze bibliotheken.

       De medewerkers van Taalpunt Antwerpen bij de uitreiking van de Bib Web Award 2014

Wil je ook starten met een Taalpunt Nederlands in je bib? Neem dan contact op met Liesbet Laureyssens.